Sv.Florijan 7, 35000 Slavonski Brod
telefon/fax: 035/449-970
zajednica-tehnicke-kulture2@sb.t-com.hr

GLOBE program Gimnazije ”Matija Mesić”

GLOBE program Gimnazije ”Matija Mesić” djeluje kao zasebna sekcija Astronomskog društva ”Gea x” Slavonski brod.

Ove školske godine u suradnji s GLOBE OŠ ”Ivan Goran Kovačić” rade zajednički školski GLOBE projekt na temu ”Istraživanje urbanog tla uz GMM i OŠ IGK u Slavonskom Brodu.

Cilj projekta je istražiti sličnosti i razlike u urbanom tlu na lokacijama uz obje škole, kao i poljoprivrednom tlu u Vrbi, u neposrednoj blizini područne škole IGK.

Uzeti su uzorci tla sa 10 cm, 30 cm, 60 cm i 1 m dubine, te su napravljene fizikalno-kemijske analize, karakterizacija i vlažnost tla. Pripremljeni su i posebni modeli pomoću kojih su učenici mogli istražiti na koji način je izmijenjena ista količina destilirane vode koja je propuštena kroz uzorke (slika).
Urbano tlo uz obje škole do 1 m dubine sadrži ogromnu količinu većeg ili manjeg kamenja, ali i drugog građevnog materijala poput dijelova cigli i zahrđalih čavala, tako da je potrebno puno više vremena da se kopanjem dođe do određene dubine uzorkovanja u odnosu na poljoprivredno tlo u Vrbi.
Projekt će biti predstavljen na Međužupanijskoj GLOBE smotri u ponedjeljak, 3. travnja 2023. Obje se škole nadaju, prema prikazu svih mjerenja i rada u GLOBE programu za razdoblje 1. ožujka 2022. – 28. veljače 2023., plasmanu na državno natjecanje, gdje će moći predstaviti i ovaj svoj zajednički GLOBE projekt.

NOVOSTI