Sv.Florijan 7, 35000 Slavonski Brod
telefon/fax: 035/449-970
zajednica-tehnicke-kulture2@sb.t-com.hr

Održana radionica Eksperimentalnog filma u 21. Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, a prema izvješću Vijeća Europe jedan je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.
Ove godine 21. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održavala se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te sa partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištom Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Kinom Gaj.
Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

Svečano otvaranja bilo je u nedjelju u kinu Gaj, a zatim su o ovogodišnjoj Školi govorili v. d. tajnika Hrvatskog filmskog saveza Matko Burić, koji je pozdravio sve sudionike i zahvalio im na sudjelovanju uz nadu da će se mnogi odazvati još puno puta, predsjednica Savjeta ŠMK Jelena Modrić, te voditeljica Sanja Zanki Pejić, koja je najavila prezentaciju dijela programskih sadržaja, kao rezultata polaznika prethodne škole medijske kulture.

Zahvaljujući HAVC-u i odobrenom projektu “Radionica stručnog usavršavanja u školi dr.Ante Peterlić” jedan član videodruižine BezVizije sudjelovao je u radionici eksperimentalnog filma. Polaznici radionice za eksperimentalni film, koju je ove godine vodio ujedno i predsjednik Kinokluba Zagreb, redatelj Tomislav Šoban, sa stručnim suradnikom Ivanom–Stjepanom Lucićem, sačinili su eksperiment Suprotno od gledati je slušati. Škola je trajala od 18.-28.8.2019. u Varaždinu.

Sponzor HAVC
Detaljh iz filma
Prema motivu Miljenka Stančića

NOVOSTI